Topeconoom en risico-expert Nassib Taleb zegt dat het beleggingsklimaat in de Verenigde Staten bijzonder fragiel is. Terwijl sommige beleggers de rally op aandelenmarkten toejuichen, houdt Taleb rekening met een mogelijke beurscrash.

Taleb is de auteur van de bestseller “The Black Swan”, het beroemde werk over de risico’s van onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Hij sprak zijn zorgen over de staat van financiële markten uit in een interview met persbureau Bloomberg. Het beursklimaat is volgens hem vergelijkbaar met de situatie voorafgaand aan eerdere crashes.

“Er is sprake van veel groeiende risico’s”, aldus Taleb, die adviseur is bij vermogensbeheerder Universa Investments, tegen Bloomberg. “Ik zou zeggen dat … mijn focus meer gericht is op het afdekken tegen een eventuele beurscrash, omdat we waarschijnlijk kwetsbaarder zijn dan op enig moment in de afgelopen 20 jaar, zo niet 30 jaar.”

Taleb wijst op een aantal risico’s voor de markt, ondanks de positieve ontwikkelingen op de beurzen in het afgelopen jaar.

De aandelenkoersen zien er 'krankzinnig' uit, vindt hij. Taleb wijst erop dat het grootste deel van de rally van de S&P 500 zich concentreert op een kleine groep bedrijven die profiteren van de hype rond kunstmatige intelligentie.

Het is echter onduidelijk of die bedrijven het meeste groeipotentieel hebben, volgens de financiële expert. Hij maakt een vergelijking met de dotcomzeepbel van begin deze eeuw. "AI zal een goede investering zijn, maar misschien niet bij deze bedrijven."

Ondertussen is de Amerikaanse economie "verwarrend" en heerst er onzekerheid over de vraag of sommige sectoren oververhit raken, geeft Taleb aan.

Economieën zijn ook afhankelijker van elkaar, door de toegenomen globalisering sinds de coronapandemie. Dat betekent dat buitenlandse schokken zich makkelijker verspreiden. Dat is nog een factor die het beleggingsklimaat compliceert.

Bovendien houdt het Westen er meer schulden op na "dan we aankunnen", zegt Taleb in het interview met Bloomberg. In de VS tikte de overheidsschuld in september een nieuw record aan, afgezet tegen de omvang van de economie. Als hoge schuldenniveaus worden gecombineerd met een externe schok, kan dat resulteren in een "negatieve spiraal", voorspelde Taleb eerder.

Beleggers zijn zelfgenoegzaam geworden

Ondertussen komen financiële markten uit een periode die werd gekenmerkt door lagere rentetarieven. Veel beleggers zijn daardoor gewend om "conservatieve" activa links te laten liggen. Die houding om meer risico te nemen zou beleggers in een kwetsbare positie kunnen brengen.

"Deze crises doen zich voor wanneer je ze het minst verwacht," zei Taleb. "En ik denk dat de huidige situatie erg lijkt op de omgeving die we hadden tijdens eerdere crashes. De markt wordt zelfgenoegzaam, mensen zijn eraan gewend. Ze nemen misschien wat voorzorgsmaatregelen in het begin, maar dan gooien ze de voorzorgsmaatregelen overboord … en op dat moment is de kwetsbaarheid het grootst."

Universa Investments is strikt genomen 'marktblind', aldus Taleb, omdat de vermogensbeheerder een beleggingsstrategie hanteert die geen rekening houdt met marktvoorspellingen op de korte termijn.

Taleb en anderen bij het bedrijf hebben echter herhaaldelijk sombere voorspellingen gedaan over aandelen en de economie op de korte termijn. Mark Spitznagel, oprichter van Universa, voorspelde eerder dit jaar dat de S&P 500 een krachtige rally zou ingaan om vervolgens de ergste crash sinds 1929 door te maken, deels wegens de precaire omstandigheden op de kredietmarkt.

LEES OOK: Amerikaanse beurs trekt zich niets aan van inflatierisico’s en geopolitiek: records blijven sneuvelen